Pleziervlucht

Wat beelden kunnen doen

Heb jij weleens gedroomd dat je kon vliegen? Ja? Het was vast een geweldige ervaring!

Dromen dat je op eigen kracht kunt vliegen maakt blij door het gevoel van vrijheid dat je ervaart. 

Er zijn technieken die de kans op vliegdromen bevorderen. 

Een ingewikkelde manier om dat te doen is proberen lucide te dromen. Als je lucide leert dromen, dan train je jezelf erin dat je weet dat je droomt. Dit kan bijvoorbeeld door wekenlang een droomdagboek bij te houden en thema’s daaruit te halen die in jouw dromen vaak voorkomen. Komt er zo’n thema voorbij, dan kun je je droom gaan sturen op een manier die jij wilt.

Zelf droom ik bijvoorbeeld nog regelmatig over mijn hond, die al jaren geleden overleden is. Die verschijnt ’s nachts op de meest bijzondere plaatsen en dan zijn we blij om elkaar te zien. Soms ben ik mij er dan van bewust dat ik droom. Ook mijn eerste auto wil nog weleens pardoes voor mij klaar staan. Ik heb ‘m al verkocht, maar ik blijk dan toch het sleuteltje nog te hebben en dan neem ik ‘m mee voor een ritje.

Door deze thema’s te weten kun je jezelf ’s nachts aanleren dat je je er van bewust bent dat je slaapt. Uiteindelijk kun je je droom gaan regisseren zoals jij dat wilt. 
Dit kan ook een goed werkende techniek zijn bij zich repeterende dromen waar je een beetje klaar mee bent. Uitgelachen worden terwijl je op een podium een speech moet houden bijvoorbeeld en dan zwetend liggen woelen. Dan kun je leren om je droom zo’n wending te geven dat je de hele zaal aan het lachen maakt en je je toupet bijvoorbeeld nonchalant de zaal in gooit.  

Bedreven raken in lucide dromen vergt een behoorlijke training. Misschien heb je daar geen zin in of lukt het niet goed. 

Een makkelijkere manier om vliegdromen te bevorderen is om overdag veel naar vogels te kijken. Niet alleen als ze gezellig op een takje een melodietje voor je zitten te zingen, maar ook als het waait en stormt en zij zich daar schijnbaar moeiteloos in staande houden. Voordat je gaat slapen laat je deze beelden nog eens de revue passeren. Het is een leuke bezigheid, maar het geeft geen garantie op succes.

En daarbij, waarom zou je zo nodig ’s nachts moeten dromen dat je vliegt? Maak er gewoon een dagdroom van, dat lukt altijd! Zo ervaar je momenten van speelsheid en blijf je toch met beide benen op de grond staan.

Ga in een luie stoel zitten en doe je ogen dicht.

Fantaseer dat je een vogel bent. In je fantasie is het mooi weer en het raam staat open. Je gaat als vogel in de vensterbank zitten, kijkt een beetje om je heen en besluit een stukje te gaan vliegen. Welke kant vlieg je vandaag op? Ga je even naar de zee, blijf je een beetje boven je eigen straat of buurt zweven of pak je het groter aan? Verzin je dat je honderden kilometers ver weg kunt vliegen en bekijk je wat je onderweg allemaal voor bijzonders tegenkomt? Zit je onderweg op een berg even om je heen te kijken? Na een tijdje vlieg je terug naar het raam en je stoel en doe je je ogen open.

Dit is ook een ontspannende manier om de dag te beginnen, bijvoorbeeld direct als je wakker wordt. Even een ommetje voordat de verplichtingen beginnen. Als je de dag zo begint zal je vast een droomdag hebben!

Door zo’n pleziervluchtje kun je er weer tegen. En misschien denk je midden in een serieuze vergadering nog even terug aan die prachtige beelden in de ochtend en maak je een pirouetje van vreugde in de lucht. 

Zo kun je door middel van beelden vrijheid ervaren. Dit geldt ook voor het maken van - en het kijken naar kunst. 

© 2020 Irene Kurpershoek 

Irene schrijft ook blogs over psychologische onderwerpen, zie:
https://www.psycholoogleiden-kurpershoek.nl/blog-psycholoog-leiden